E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η συμμορία του Μπρονξ που σκορπούσε τον φόβο σε όλη την Νέα Υόρκη

Ο πόλεμος των συμμοριών την δεκαετία του ’70 και η ανακωχή

Η συμμορία του Μπρονξ που σκορπούσε τον φόβο σε όλη την Νέα Υόρκη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Η δεκαετία του ’60 ήταν ίσως η πιο σημαντική για τα κοινωνικά κινήματα στην ιστορία των ΗΠΑ. Η μαύρη κοινότητα είχε βρει πλέον την φωνή της και με την διδασκαλία του Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, είχε αρχίσει την ειρηνική της επανάσταση. Όμως όταν ο Κινγκ δολοφονήθηκε, οι επόμενοι θεώρησαν πως η βία μόνο με την βία μπορεί να καταπολεμηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μαύροι Πάνθηρες», Malcolm X και το «Έθνος του Ισλάμ» ήταν εκείνοι  που οργάνωσαν τους κατοίκους των γκέτο σε μικρούς στρατούς. Η πιο υποβαθμισμένη  περιοχή της Νέας Υόρκης ήταν τότε το Μπρονξ. Και ακόμα και σήμερα, το Μπρονξ είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή της μητρόπολης των ΗΠΑ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, παρουσιάστηκε η ανάγκη δημιουργίας μιας ομάδας που θα προσπαθούσε να περιφρουρήσει τους δρόμους των γκέτο, ώστε να μην παραδοθούν στα ναρκωτικά, στην ποpνεία και συνολικά στο αυξανόμενο έγκλημα.

Έτσι ιδρύθηκε η συμμορία των «Black Spades», μια συμμορία που για αρκετά χρόνια, ήλεγχε ολόκληρο το Μπρονξ, και ό, τι έβαζε στο μάτι το κατακτούσε. Αργότερα εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της Νέα Υόρκης. Αρχικά, ο ιδρυτής της, ως μέλος του «Έθνους του Ισλάμ», θέλησε να φτιάξει ένα γκρουπ που θα παλεύει εναντίον του ρατσισμού, του εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πράγματι τα πρώτα χρόνια το έκανε. Όμως όσο η συμμορία μεγάλωνε, τα νεαρά μέλη της άρχισαν να γίνονται πολύ βίαια και να μπλέκονται σε εμπόριο ναρκωτικών και σε έναν ανελέητο πόλεμο συμμοριών. Ο αρχικός ιδρυτής της, ο David, αποφάσισε να παραιτηθεί επειδή δεν του άρεσε αυτός καινούργιος δρόμος ου πήρε η συμμορία. Ένας από τους ηγέτες που ακολούθησαν, ήταν και ο θρύλος του Χιπ – Χοπ, ένας από τους πρώτους DJ της μουσικής των δρόμων, ο African Bambaata. Από τους «Black Spades», πρόεκυψε και η χιπ - χοπ οργάνωση «Universal Zulu Nation».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μουσική του χιπ-χοπ μπήκε σιγά- σιγά στους κόλπους των συμμοριών. Πολλοί λένε ότι χωρίς τις συμμορίες που ήλεγχαν τους δρόμους, το χιπ – χοπ δεν θα γινόταν ποτέ αυτό που είναι σήμερα. Οι συμμορίες πλέον, με προεξάρχοντες τους «Black Spades», έκαναν ότι ήθελαν. Μαζί με τους «Ghetto Brothers», «Savage Skulls» και «Savage Nomads», από προστάτες των κατοίκων του Μπρονξ, έγιναν ο φόβος και ο τρόμος της Νέα Υόρκης.

Το 1971, ο αρχηγός των «Ghetto Brothers», Benjamin “Yellow Benjy” Melendez, έστειλε έναν πρώην χρήστη ναρκωτικών, τον Black Benjie, με σκοπό να τα βρει με τους «Black Spades». Μόλις τον είδαν να έρχεται, άρχισαν να τον χτυπούν, μέχρι που έπεσε νεκρός στον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε στην θρυλική συνάντηση των συμμοριών, την γνωστή «Hoe Avenue Peace Meeting», όπου 39 συμμορίες βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, λύνοντας τις διαφορές τους και συμφωνώντας ότι θα πρέπει να έχουν μια άτυπη συμμαχία, αφού ο εχθρός ήταν άλλος.

Οι «Black Spades» συνέχισαν να είναι οι άρχοντες των δρόμων. Μόνο που η βία, δεν ήταν η ίδια με εκείνη πριν από τις 8 Δεκεμβρίου του 1971. Η συνάντηση απέδειξε πως όλα τα χάσματα μπορούν να γεφυρωθούν. Σε αυτό βοήθησε απόλυτα η μουσική, που πλέον ήταν μεγάλο κομμάτι των συμμοριών, αφού τα υπαίθρια πάρτι με Dj’s και οι εμφανίσεις σε club, ήταν υπό την αιγίδα τους.

Η συμμορία συνέχισε να υπάρχει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τότε τα μέλη της, εισχώρησαν στο παράρτημα που δημιουργήθηκε στην Νέα Υόρκη, μιας άλλης συμμορίας που σκορπούσε τον τρόμο στο Λος Άντζελες. Τους «Bloods». Οι «Black Spades» παρόλ’ αυτά έχουν μείνει στην ιστορία. Όχι πάντα με αρνητικό πρόσημο. Γιατί πολλές φορές αντιμετωπίστηκαν σαν ήρωες και συνδύασαν το όνομά τους με την ίδρυση του Χιπ- Χοπ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.